GeriKadın Sağlığı Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuz?

Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuz?

"Teck-neck son 10 senedir kullanılan, akıllı telefon ve tablet kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık."

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı telefon ve tablet kullanımı son derce yaygınlaştı. İnsanlar günde yaklaşık 2 saatini telefon ve tabletlerinin başında geçiriyorlar. Sürekli başımızı öne eğerek harcadığımız bu zaman da bize boyun ile sırt ağrıları, çene altında sarkma ve boyunda kırışıklık olarak geri dönüyor. Tech-neck işte tüm bunları adlandırdığımız, son 10 senedir kullanılan, akıllı telefon ve tablet kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan bir terim.Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuzNeden ortaya çıkıyor?

Günde yaklaşık olarak 2 saatinizi boynunuzu eğerek geçirdiğinizi düşünün. Boynunuzu 15 derece eğdiğinizde boynunuza 13 kilo, çeneye değdirerek saatlerce baktığınız da ise yaklaşık 27 kilo yük fazladan bindirmiş oluyorsunuz. Bunun sonucunda sırt ve boyun ağrıları meydana geliyor, cildin elastikiyeti bozuluyor, çene altında sarkma meydana geliyor, kalıcı kırışıklıklara davetiye çıkarmış oluyorsunuz.

En sık kimlerde görülüyor?

Tech-neck modern çağın hastalığı olarak genç popülasyonda, 18-40 yaş arasında görülüyor. Boyun ile gıdıda kırışıklık ile sarkmalar 50 yaş ve ilerisinde normal kabul edilirken, Tech-neck genç popülasyon için adlandırılan bir terim. Yüzümüzü güneşten korurken, koruyucular sürerken boynumuzu ihmal etmemiz bu hasarın artmasına sebep oluyor.

Kırışıklar hangi bölgelerde görülüyor?

Alt çenede sarkma, yüz ovalinin kaybolması, boyunda kırışıklıklar, boyun ve çenenin birleşmesi olarak tarif edilebilir.Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuz
Teknolojiye bağlı kırışıklardan korunmak için ne yapmalıyız?


Teknolojiye bağlı Tech-neck sorunundan korunmada ilk yöntem tabi ki kullanımı minimuma indirmek. Ancak tüm bu cihazların işlerimizi ve hayatımızı kolaylaştırdığı düşünülürse, bu pek de mümkün görünmüyor. Peki en aza indirmek için neler yapabiliriz?
1-Android kullanıcıları için text-neck application yardımcı olabilir. Programı indirdiklerinde telefon kullanırken anında postürleri ile ilgili yeşil-kırmızı şeklinde geri bildirim alabiliyorlar.
2-Ofis çalışanları monitörün göz hizasında olmasına dikkat etmeli, boynu öne eğmek yerine düzgün pozisyon da kalmaya gayret etmeliler.
3-Boyun gevşetme egzersizlerini düzenli olarak yapmalı, zaman zaman ekrandan uzaklaşmalı, akıllı telefon kullanırken ara ara göz hizasına kaldırmalı, boyuna binen yükü azaltmalı.
4- Tablet kullanıcılarının tablet destekleri kullanması faydalı olacaktır.

Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuz
Nasıl tedavi ediliyor?

Aslında tech-neck terimi farklı bir hastalık gibi görünse de, tedavide diğer toparlama ve cilt yenileme tedavilerinden farklı uygulamalar içermiyor. Botox, dolgu, mezoterapi tedavilerinin yanında sarkma ve toparlanma için en fazla faydalanacağımız yöntem HIFU ve Radyofrekans yöntemi. Sarkma ve kırışıklıklar oluşmaya başlamasından itibaren faydalanılan bu yöntemler kalıcı ve geri dönüşü zor olan noktaya gelmeden yarar sağlıyor.


Dermatoloji uzmanı Dr. Arzu Tamer Aslan
Akıllı Telefon Hastalığını Biliyor musunuz

False